Ungaria a produs mii de doze de REMDESIVIR. Dr Rafila: În România, STATUL nu e interesat să producem și noi!

Fiolele de Remdesivir. Foto: Gilead Sciences
În condițiile în care întreaga lume se confruntă cu o criză de Remdesivir, statul român nu-și dă silința să producă medicamentul la Antibiotice Iași. Ungurii ne-au luat-o înainte: au produs deja mii de DOZE pentru SUTE de pacienți!

Medicamentul Remdesivir, produs de compania americana Gilead Sciences, unul dintre armele cheie contra COVID-19, care a fost folosit și în tratamentul președintelui american Donald Trump, ar putea fi, teoretic, produs și în România, la Antibiotice Iași. Dar, spune Alexandru Rafila, expertul României în boardul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), statul român e dezinteresat!

„Este bine să ai capacitate, să nu depinzi de alte surse de aprovizionare şi să nu intri în competiție cu alte țări pentru o cantitate limitată dintr-un anumit produs. (...) Această chestiune (producerea Remdesivir în România, n.r.) s-ar putea rezolva şi în România, eu personal am ajutat la stabilirea unui contact cu o companie producătoare, în urmă cu mai multe luni. Compania Antibiotice Iaşi, inițial s-a arătat interesată, dar, pentru că e vorba de o companie cu capital de stat trebuie să existe o decizie politică, până la urmă care să sprijine un astfel de demers. (..) Compania nu are libertate financiară şi de decizie. Dacă, într-adevăr suntem interesați, putem face acest lucru, să-l sprijinim din punct de vedere al statului român”, a explicat prof dr  Alexandru Rafila, la Antena3

Ioan Nani, directorul Companiei Antibiotice Iași, a precizat, la Știrile PRO TV, că „m anunțat că putem prelua patentul, dar nu am primit încă răspuns. Abia peste un an poate intra în producție”.

Dar ministrul Sănătății, Nelu Tătaru se gândește la alte medicamente. „Începem să producem deocamdată antidiabetice orale și sperăm și Euthyrox. Am produs până acum și acea hidroxoclorochină”, a precizat el. Despre Remdesivir a spus că... „deocamdată nu”.

Ungurii au produs deja mii de doze!

În timp ce statul român nu mișcă un deget, vecinii unguri au produs deja circa 3.000 de doze de Remdesivir pacienți COVID-19, care ajung pentru 250 de pacienți, conform hungarytoday.hu. Compania farmaceutică maghiară Richter este cea care a fabricat local Remdesivir, a anunțat purtătorul de cuvânt Zsuzsa Beke, pe fondul penuriei de medicamente în Europa. Până la sfârșitul lunii vor avea doze de Remdesivir cât să ajung pentru 850 de pacienți, mai precizează sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel