UROFOLITROPINUM – prospect

Foto: Pixabay
UROFOLITROPINUM – prospect. Acțiune: Hormon foliculostimulator (FSH) uman obţinut din urina de femeie la menopauză; induce ovulaţia.

UROFOLITROPINUM – prospect

Denumiri comerciale: BRAVELLE

Forma: pulbere și solvent pentru soluție injectabilă

Indicații: Tratamentul infertilităţii feminine în caz de anovulaţie (incluzând boala ovariană polichistică) la femeile care nu au răspuns la tratamentul cu clomifen citrat. Hiperstimulare ovariană controlată, pentru a induce dezvoltarea de foliculi multipli pentru tehnici de reproducere asistată (TRA) (de exemplu, fertilizare in vitro/embrio-transfer (FIV/ET), transfer de gameţi la nivelul trompei uterine (TGITU) şi injectare intracitoplasmatică de spermă (IICS)).

Indicații: Există variaţii mari, inter- şi intra-individuale, ale răspunsului ovarelor la administrarea de gonadotropine exogene. Acest lucru face imposibilă stabilirea unei scheme terapeutice uniforme. În consecinţă, doza trebuie stabilită individual, în funcţie de răspunsul ovarian. Aceasta necesită monitorizarea răspunsului ovarian ecografic sau, preferabil, asociată cu măsurarea concentraţiilor plasmatice de estradiol. Bravelle poate fi administrat singur sau în asociere cu un agonist sau antagonist de hormon de eliberare a gonadotrofinelor (GnRH), pentru o hiperstimulare ovariană controlată. Administrarea se face subcutanat. În caz de anovulaţie, doza iniţială este de 75 Ul/zi, care poate fi crescută apoi săptămânal cu 37,5-75 UI, până la maxim 225 Ul/zi. Atunci când se obţine un răspuns optim, trebuie administrată o singură injecţie cu 5000 până la 10000 UI hCG la 1 zi de la ultima administrare Bravelle. Pacientei i se recomandă să aibă contact sexual în ziua în care s-a administrat hCG şi în ziua următoare. Alternativ, poate fi realizată inseminarea intrauterină. Pentru hiperstimulare ovariană controlată, pentru dezvoltarea de foliculi multipli, în cadrul tehnicilor de reproducere asistată (TRA): Conform studiilor clinice care au implicat inhibarea receptorilor hipofizari determinată de agonişti GnRH, terapia cu Bravelle trebuie iniţiată la aproximativ 2 săptămâni de la începerea tratamentului cu agonist. Doza iniţială recomandată este de 150-225 UI Bravelle, zilnic, cel puţin pe parcursul primelor 5 zile de tratament. Pe baza monitorizării clinice (incluzând doar monitorizare ecografică ovariană sau în asociere cu măsurarea concentraţiilor plasmatice de estradiol), dozele următoare trebuie ajustate conform cu răspunsul individual al pacientei şi nu trebuie să depăşească 150 UI per ajustare a dozei. Doza maximă zilnică administrată nu trebuie să fie mai mare de 450 Ul/zi şi, în cele mai multe cazuri, nu este recomandată administrarea pentru mai mult de 12 zile. În procedurile care nu implică inhibarea receptorilor, terapia cu Bravelle trebuie iniţiată în ziua 2 sau 3 a ciclului menstrual. Este recomandat să se utilizeze intervalele de dozaj şi modul de administrare prezentate mai sus pentru procedurile care implică inhibarea receptorilor determinată de agoniştii GnRH. Atunci când se obţine un răspuns optim, trebuie administrată o singură injecţie de până la 10000 UI hCG, pentru a induce maturarea foliculară finală în vederea pregătirii recuperării ovocitului.

Contraindicații: Tumori ale hipotalamusului sau ale glandei hipofizare; carcinom ovarian, uterin sau mamar; sarcină şi alăptare; hemoragie ginecologică de etiologie necunoscută; hipersensibilitate.

Atenție: Înainte de iniţierea tratamentului, atât infertilitatea cuplului cât şi contraindicaţiile prezumtive pentru sarcină trebuie evaluate corespunzător. În special, pacienţii trebuie evaluaţi pentru hipotiroidism, deficit adrenocortical, hiperprolactinemie şi tumori hipofizare sau hipotalamice. Risc de sarcini multiple.

Reacții adverse: Cefalee, durerile abdominale, greaţă, hemoragie vaginală, sindrom de hiperstimulare ovariană, distensie abdominală, evenimente tromboembolice, reacţii alergice locale sau generalizate.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel