Variațiile sezoniere ale tulburărilor hipertensive în timpul sarcinii

Sarcină
Cercetătorii au observat variații sezoniere ale riscului afecțiunilor hipertensive ale sarcinii - incluzând hipertensiunea gestațională și preeclampsie - într-un studiu realizat la femei daneze.

În studiul Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, cel mai mare risc pentru tulburări hipertensive a fost observat în sarcinile concepute în primăvară și vară.

Din 50.665 de femei incluse în studiu, 8,5% au fost diagnosticate cu o tulburare hipertensivă a sarcinii. Se pare că există un risc în creștere în timpul primăverii și începutului verii, în vârf de vară, iar ulterior a scăzut constant în timpul toamnei, până la iarnă. Variațiile sezoniere ale nivelului de vitamina D pot ajuta la explicarea acestor constatări.

„Rezultatele noastre sunt de mare interes, deoarece vitamina D poate să fi provocat variația sezonieră observată a tulburărilor hipertensive. S-a presupus mult timp că vitamina D afectează patogeneza tulburărilor hipertensive ale sarcinii - inclusiv preeclampsia - și rezultatele noastre susțin această ipoteză ", a declarat pentru Wiley Christine Rohr Thomsen, autorul principal al Spitalului Universitar Aarhus din Danemarca.

 

Studiul aici.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel