Vârstnicii de azi, mai tineri decât generațiile trecute. Care este explicația

Bătrânețe    FOTO: pexels.com
Persoanele vârstnice de azi sunt mai sănătoase decât generațiile trecute, arată un nou studiu.

Cercetătorii de la Universitatea din Jyväskylä, Finlanda, au descoperit că persoanele care îmbătrânesc pot deveni, în același timp, „mai tinere” sau cel puțin mai agile în ceea ce privește abilitățile fizice și cognitive. Aceste efecte cresc nu numai durata de viață, ci și sănătatea și funcționalitatea de-a lungul anilor.

 

Cum a devenit această populație „mai tânără” 

Cercetătorii au efectuat teste de condiție fizică  și mentală la persoane de 75 și 80 de ani din acest deceniu și au comparat rezultatele cu cei de 75 și 80 de ani din urmă cu trei decenii. Pe baza rezultatelor, îmbătrânirea populației de astăzi este mai sănătoasă decât era în trecut.

Au fost monitorizate viteza de mers pe jos, reflexele, fluența verbală, raționamentul și memoria, la ambele cohorte. În timp ce participanții aveau aceeași vârstă la momentul în care au fost studiați (1990 vs. 2018), ultimul grup a fost mult mai sprinten.

 

Potrivit studiului, adulții din ultimul deceniu au mers mai repede cu 0,2 până la 0,4 metri pe secundă. De asemenea, au avut reflexe mai rapide, incluzând o îmbunătățire de 5 până la 25% a rezistenței la aderență și o îmbunătățire de 20 până la 47% a rezistenței la extensia genunchiului.

Împreună cu creșterea semnificativă a condiției fizice, cercetătorii au descoperit creșteri pozitive și la funcția cognitivă. Fluența verbală a fost cu 12% mai mare pentru cei de 75 de ani în 2018 și cu 47% mai mare pentru cei de 80 de ani în 2018.

Care este explicația?


Kaisa Koivunen, doctorand și coautor al studiului, spune că activitatea fizică mai mare și creșterea naturală a dimensiunii corpului sunt responsabile pentru îmbunătpțirea condiției fizice, iar îmbunătățirile funcționării cognitive se pot datora educației prelungite.

„Vârstnicii din grupul de studiu din ultimul deceniu sunt născuți mai târziu au crescut și au trăit într-o lume diferită de cea a omologilor lor născuți acum trei decenii", spune cercetătorul Matti Munukka. „Au existat multe schimbări favorabile. Acestea includ o alimentație mai bună, îmbunătățiri ale asistenței medicale și ale sistemului de educație, accesibilitate la educație și îmbunătățirea vieții profesionale ”, se arată în studiu.

 

Studiul integral, aici. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel