Viroze, 4 metode simple ca să vă protejați de ele. Recomandările unui medic

Infecțiile respiratorii
Cum a debutat sezonul virozelor, medicul și parlamentarul Tudor Ciuhodaru îi sfătuiește pe părinți și bunici despre cum să aibă grijă de cei mici.

Viroze, Tudor Ciuhodaru. Când vine vorba de viroze, cei mai expuși sunt cei care merg în colectivități, transmiterea infecțiilor sezoniere se face cu mare uşurinţă de la o persoană la alta, iar simptomatologia se agravează adesea pe durata nopții, scrie medicul și parlamentarul Tudor Ciuhodaru pe Facebook.

Acesta recomandă 4 modalități de protejare a celor mici de viroze:

"1. Evitaţi contactul cu persoanele bolnave: evitaţi aglomeraţiile (mijloace de transport în comun, spaţii publice) unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi, mai ales şcolare, persoanele bolnave.
!!!Nu duceţi copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frison, tuse, secreţii nazale abundente.
Pacientul va fi izolat de restul familiei într-o cameră separată luminoasă, aerisită, cu o temperatură medie de 22 – 24 grade.

2. Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.

3. Evitaţi stresul termic: îmbrăcăminte adecvată, consumul de lichide calde, evitarea deplasărilor matinale şi nocturne când este foarte frig, alternarea repausului în spaţii încălzite precum instituţiile publice şi magazine.

4. Respectaţi un regim de alimentar adecvat: bazat pe fructe şi legume proaspete, bogate în vitamine, respectarea programului de odihnă".

Tot pe Facebook, acesta amintește câteva informații utile:

"E bine de știut:
1. Cei mai expuși sunt cei care merg în colectivități (școli, creșe, grădinițe).
2. Transmiterea infecțiilor sezoniere se face cu mare uşurinţă de la o persoană la alta.
3. Fie pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafeţe contaminate.
4. O altă categorie vulnerabilă sunt sugarii de peste 6 luni (ce pierd imunitatea transmisă de la mamă) și copiii sub 5 ani.
5. Laringita poate avea o evoluție fulminantă.
6. Copilul prezintă o tuse caracteristică, seacă și chinuitoare, se sufocă și nu poate vorbi.
7. Simptomatologia se agravează adesea pe durata nopții.
8. Aceste situații impun prezentarea de urgență la spital.
9. Orice tratament, inclusiv vaccinarea, trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor.
10. Evitaţi automedicaţia. Antibioterapia fără discernământ este nu doar inficientă ci şi potenţial periculoasă pentru că duce la selecţionarea germenilor rezistenți, agravarea afecţiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel