Virusul hepatitei C: în cât timp îl pot eradica noile tratamente. Prof. dr. Anca Trifan explică

Virusul hepatitei
EXCLUSIV
Virusul hepatitei C poate să dispară din organism în câteva săptămâni, datorită acestor noi tratamente revoluționare care sunt disponibile și în România. Prof. dr. Anca Trifan a explicat la Academia de Sănătate în câte săptămâni pacienții sunt aviremici, adică au scăpat de virus.

„De când au apărut antiviralele directe orale, totul se rezumă la una, până la patru pastile pe zi, timp de 8, 12 sau rareori de 24 de săptămâni de terapie. Fie o pastilă, fie maxim 4 pastile pe zi, iar bolnavul – îmi place să spun că și mediul său – obține eradicarea virală la individul respectiv în proporție de peste 90%. În studii este  în jur de 92-94%. 

În România, în primul an în care a fost aprobat tratamentul antiviral cu antivirale directe, răspunsul virusologic a depășit 95%, situație în care noi am tratat în primul an doar pacienții cu ciroză hepatică compensată la momentul respectiv. Deci răspunsul imunologic din viața reală a bătut chiar rezultatele din studiile randomizate”, a explicat prof dr Anca Trifan, la emsiunea Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu.

Rezultatele i-a entuziasmat în egală măsură pe medici și pe pacienți. „A fost un răspuns care ne-a uluit, deoarece am pornit sperând, dar parcă necrezând că pacienții vor obține așa un rezultat, într-o perioadă așa scurtă de timp, cu efecte adverse minime sau absente, în 12, maxim 24 de săptămâni la bolnavii cu ciroză hepatică”, a mai spus medicul.

La acest moment, a mai arătat ea, evaluarea pacienților se face la 12 săptămâni de tratament, nu la 24 de săptămâni, cum se făcea înainte. „Deci cine este aviremic la 12 săptămâni de la începerea tratamentului este vindecat virusologic.
 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel