Virusul ucigaș din China: poziția experților chinezi, reacția OMS și măsurile țărilor străine

Virus
Un nou virus pune serios pe gânduri: a ucis 6 oameni în China, a îmbolnăvit alți circa 300, a ajuns în Coreea de Sud, Thailanda, Japonia și Australia. Deși un expert chinez afirmă că ”rata de deces nu e atât de reprezentativă”, OMS se va întâlni de urgență miercuri. SUA, Australia, state asiatice au luat măsuri pe aeroporturi ca să depisteze eventuale cazuri de îmbolnăviri.

Virus, China. Reprezentanții Organizației Mondiale se vor întâlni mâine, 22 ianuarie, într-o convocare de urgență pentru a discuta despre focarul de virus de tip SARS izbucnit în China. Se bănuiește că ar fi vorba de o zonă mai întinsă de contaminare decât s-a anunțat.

Până marți, 21 ianuarie, coronavirusul a ucis 6 oameni (4 oameni, s-au anunțat marți dimineața, numărul a crescut la 6 după-amiaza), a îmbolnăvit alți circa 300 de persoane, a trecut granițele Chinei spre Coreea de Sud, Thailanda, Japonia și Australia, dar a determinat autoritățile din SUA și Australia, din câte se știe până acum, să dispună măsuri pe aeroporturi, mai ales că se apropie sărbătorirea Noului An Chinezesc, pe care, anual, circa 7 milioane de chinezi o marchează peste hotare.

Expert din China: "rata de deces acum nu este atât de reprezentativă"

Virusul, depistat în orașul Wuhan, se transmite de la om la om, au confirmat oficiali din Comisia Națională de Sănătate din China. Printre cei infectați de coronavirus se numără și personalul medical. Virusul a îmbolnăvit chinezi din mai multe regiuni ale țării: 5 cazuri au fost confirmate la Beijing, 2 la Shanghai și 14 în sudul provinciei Guangdong. Toate localitățile amintite se află la sute de kilometri de Wuhan. La acestea se adaugă numeroase cazuri suspecte de îmbolnăviri, raportate în toată țara, anunță CNN.

Un expert numit de guvernul chinez, Zhong Nanshan, care a ajutat la descoperirea coronavirusului SARS, declara, luni, 20 ianuarie, într-o conferință, că infecțiozitatea noului coronavirus Wuhan nu este la fel de puternică ca SARS și a sugerat că "rata de deces în acest moment nu este atât de reprezentativă". Din decembrie, patru persoane infectate cu coronavirusul Wuhan au murit. Incertitudinile legate de coronavirusul Wuhan - inclusiv sursa sa neidentificată - au provocat temeri că ar putea exista mai multe persoane infectate decât cele raportate în prezent.

Pe 8 ianuarie, cercetătorii au identificat agentul patogen ca o nouă tulpină de coronavirus, din aceeași familie ca sindromul respirator acut sever (SARS). Acesta din urmă a infectat, în 2002 și 2003, peste 8.000 de oameni și a ucis 774 de oameni și din Asia s-a răspândit până în Canada. Simptomele noului virus includ febră și tuse. Unii bolnavi au mai prezentat, susține OMS, dificultăți de respirație și leziuni invazive pe plămâni.

Experți: Focarele se răspândesc mai rapid decât acum 50 de ani

Expertul în boli infecțioase de la Fundația Wellcome Trust (pentru sănătate globală), din Marea Britanie, Jeremy Farrar, susține că este posibil ca acest nou virus să mascheze numărul real de îmbolnăviri și gradul de transmitere din pricina simptomelor, unele confundate cu gripa, și din pricina probabilității ca persoanele să fie afectate și să nu se confrunte cu simptome.

"Una dintre consecințele unei lumi mai conectate este că focarele au potențialul de a se răspândi pe plan internațional mult mai rapid decât a fost cazul 50 de ani în urmă", a declarat Mike Turner, directorul științific la Wellcome Trust, conform CNN.

Reacția OMS

Organizația Mondială a Sănătății va convoca miercuri o reuniune de urgență pentru a discuta despre focarul din China. Reprezentanții OMS se așteptă la apariția unor posibile cazuri suplimentare în alte țări.

Un studiu recent realizat de Imperial College London sugerează că numărul infecțiilor din Wuhan este subestimat și că există ca purtătorii de virus să fi călătorit deja în altă parte din China, înainte de instituirea măsurilor. Ministrul de Externe chinez, Geng Shuang, a declarat luni că s-au luat măsuri active de combatere a epidemiei. Comisia Națională de Sănătate a Chinei a declarat duminică că situația focarului este „în continuare prevenibilă și controlabilă". Studiul britanicilor are la bază numărul de cazuri raportate deja în Thailanda și Japonia și numărul estimat de persoane care pleacă de pe aeroportul internațional din Wuhan.

Măsuri luate la mii de kilometri de hotarele Chinei: SUA și Australia

Orașul Wuhan are zboruri directe către New York, San Francisco, Sydney, Paris și Londra, precum și peste o sută de zboruri interne către alte orașe importante. În Wuhan trăiesc 11 milioane de oameni. Unii folosesc și trenul ca mijloc de transport, mai ales că acest oraș dispune de o rețea feroviară de mare viteză.

Oficiali din Australia a spus marți, 21 decembrie, că adaugă măsuri pentru depistarea eventualelor îmbolnăviri pentru zborurile de la Wuhan la Sydney. Tot marți, anunță Agerpres, s-a depistat un prim caz de îmbolnăvire cu noul virus în Australia: un bărbat care s-a întors din China, de la Wuhan, orașul de unde a pornit focarul. Informația a fost confirmată de oficiali din domeniul sănătăţii.

SUA au anunțat măsuri de screening pentru pasagerii care sosesc din Wuhan pe aeroporturile din New York, San Francisco și Los Angeles săptămâna trecută, în urma unor măsuri similare luate de guvernele din Asia. Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) a dislocat peste 100 de angajați pe trei aeroporturi americane.

Vaccin?

O echipă de cercetători din Texas, New York și China lucrează pentru dezvoltarea unui vaccin pentru noul virus apărut în Asia. "NIH este în proces de a face primii pași spre dezvoltarea unui vaccin", a spus medicul Anthony Fauci, director al Institutelor Naționale de Alergii și Boli Infecțioase.

Acesta subliniază că ar putea dura luni până când va începe prima fază a studiilor clinice și mai mult de un an până când va fi disponibil un vaccin.

Medicul și cercetătorul Peter Hotez de la Baylor College of Medicine din Houston, SUA, afirmă, potrivit CNN: "Lecția pe care am învățat-o este că infecțiile cu coronavirus sunt grave. Sunt una dintre cele mai noi și mai mari amenințări la adresa sănătății la nivel mondial. Este mai puțin dificil să dezvolți un vaccin pentru coronavirusuri decât pentru alte virusuri precum HIV sau gripă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel