Vitamina B-12 și sistemul nervos

Creier
Sistemul nervos este format din sistemul nervos central care guvernează creierul și măduva spinării și sistemul nervos periferic, responsabil pentru corp, fața, brațe și picioare. Vitamina B-12 joacă un rol esențial în menținerea tecii mielinei şi a acoperirii nervilor. O dietă deficitară sau insuficientă în vitamina B-12 poate cauza probleme cu mielina și funcționarea sistemului nervos.


Vitamina B-12 este necesară pentru eliminarea din organismului a homocisteinei, o substanță care este asociată cu accidentul vascular cerebral și boli cardiovasculare. Vitamina B-12 joacă, de asemenea, un rol crucial în menținerea integrității tecii de mielină care acoperă fibrele nervoase și permite conducerea corectă a impulsurilor nervoase. O lucrare din 1992 în revista „Revizuirea anuală a nutriției" raportează că persoanele în vârstă sunt foarte sensibile la deficiența de vitamina B-12 cauzată de incapacitatea lor de a absorbi vitamina B-12. Acidul redus al stomacului, frecvent la persoanele în vârstă, duce la absorbția redusă a vitaminei B-12. Deficitul de vitamina B-12 la orice vârstă poate duce la tulburări ale sistemului nervos, notează Livingstrong.

 

Tulburări ale sistemului nervos

Lipsa vitaminei B-12 poate duce la deteriorarea izolației mielinei care protejează nervii. Fără această protecție mielină, nervii pot înceta să funcționeze corect ducând la tulburări ale sistemului nervos. O deficiență de vitamina B-12 în dietă poate provoca o tulburare degenerativă a măduvei spinării și leziuni ale nervilor. La rândul său, aceasta poate duce la neuropatie, insuficiență nervoasă permanentă sau demență. Un articol din 2007 în „American Journal of Clinical Nutrition" a urmat mai multe studii care au constatat că nivelurile reduse de vitamina B-12 pot fi legate de tulburări cognitive și de demență, inclusiv boala Alzheimer. Articolul afirma că rezultatele nu sunt concludente.

Simptomele sistemului nervos

Deficiențele și chiar ineficiențele vitaminei B-12 pot cauza o funcționare necorespunzătoare a creierului și a sistemului nervos. Neuropatia periferică, lezarea nervilor sistemului nervos periferic, se poate manifesta ca slăbiciune la brațe și mâini, dar mai des la picioare și picioare. Poate fi, de asemenea, o furnicături sau amorțeală și lipsa de coordonare a membrelor. Alte simptome neurologice pot fi dezorientarea, pierderea memoriei, schimbări de dispoziție, psihoză, atrofie optică, afectarea judecății, atenție și abilități intelectuale, așa cum se observă în demență și boala Alzheimer.

Vitamina B-12 și acid folic

Vitamina B-12 și acidul folic, parte a familiei de vitamine B, au roluri fundamentale în funcționarea și prevenirea tulburărilor neurologice, inclusiv a demenței și a tulburărilor de dispoziție, potrivit unui document din 2006 publicat în revista „The Lancet Neurology". Tulburările sistemului nervos datorate deficiențelor de vitamina B-12 sunt de obicei observate la bărbați și femei cu vârste cuprinse între 40 și 90 de ani. Pentru a menține niveluri sănătoase de vitamina B-12, doza recomandată este de 2,4 mcg pe zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel