Vitamina B, cancer pulmonar: riscurile consumului în doze mari de B6 și B12

Plămâni
Cercetătorii au descoperit, în premieră, o legătură clară între aportul mare de vitamina B și cancerul pulmonar.

Vitamina B, cancer pulmonar. Noile cercetări sugerează suplimentarea pe termen lung, cu doze mari, de vitaminele B6 și B12 - luate pentru creșterea energiei și îmbunătățirea metabolismului - este asociată cu un risc de cancer pulmonar crescut de două până la patru ori la bărbați în raport cu non-utilizatori.

Riscul a fost mărit în continuare la fumătorii de sex masculin, care au luat peste 20 mg de B6 sau 55 micrograme de B12 pe zi, timp de 10 ani. Fumătorii de sex masculin care au luat B6 la această doză au avut de trei ori mai multe șanse să dezvolte cancer pulmonar. Fumătorii de sex masculin care au luat B12 la astfel de doze au fost de aproximativ patru ori mai mari să dezvolte boala în comparație cu non-utilizatorii.

Concluziile detaliate ale studiului au fost publicare în jurnalul Oncologie Clinică de către epidemiologii de la Universitatea statului Ohio, Spitalul Arthur G. James, Institutul de Cercetare Richard J. Solove, Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson și Universitatea Națională din Taiwan.

Vitamina B, cancer pulmonar. Studiu în premieră

Acesta este primul studiu prospectiv, observațional, care are în vedere efectele consumului suplimentar de doză mare de lungă durată B6/B12 și riscul de cancer pulmonar.

La această cercetare s-au analizat datele de la peste 77.000 de pacienți, prinși într-un studiu despre vitamine și stil de viață (VITAL) - un studiu de observație prospectiv pe termen lung conceput pentru evaluarea vitaminelor și a altor suplimente minerale în raport cu riscul de cancer. Toți participanții cu vârste cuprinse între 50 și 76 de ani au fost recrutați în statul Washington între anii 2000 și 2002. La înscrierea la studiu, participanții au raportat informațiilor cercetătorilor despre consumul de vitamine B în ultimii 10 ani. Aceasta includea informații despre dozaj - un detaliu critic, dar adesea lipsă, necesar pentru evaluarea puternică a riscurilor și cercetarea de asociere.

Cercetătorii au ținut cont în munca lor de variabile precum: istoricul personal al fumatului, vârsta, rasa, educația, dimensiunea corpului, consumul de alcool, istoricul personal al cancerului sau bolilor pulmonare cronice, istoricul familial al cancerului pulmonar și utilizarea anti-medicamente inflamatorii.

Vitamina B, cancer pulmonar. Opinia cercetătorilor

"Acest lucru stabilește toți acești alți factori influențatori ca fiind egali, așa că rămânem cu un efect mai puțin confuz al supra-suplimentării pe termen lung B6 și B12. (...) Datele noastre arată că luarea unor doze mari de B6 și B12 pe o perioadă foarte lungă de timp ar putea contribui la ratele de incidență a cancerului pulmonar la fumătorii de sex masculin. Aceasta este cu siguranță o preocupare demnă de evaluare ulterioară", explică unul dintre cercetători, citat de sciencedaily.

Oamenii de știință sublinaiză că aceste descoperiri se referă la doze care sunt cu mult peste cele de la administrarea unor multivitamine în fiecare zi, timp de 10 ani.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel