Vitamina D, când e utilă și când nu. De ce nu trebuie luată peste măsură

Vitamina D
Specialiștii spun că nevoile de vitamina D diferă de la o persoană a alta. În plus, atunci când este administrată fără să fie nevoie, nu s-au dovedit beneficii.

Atunci când recomandă suplimente de vitamina D, medicii ar trebui să privească fiecare pacient ca având cerințe diferite și să nu se bazeze pe ghidurile „cu dimensiuni unice”, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Rutgers și Universitatea din California, San Francisco.

Studiul, publicat în revista Metabolism, Clinical and Experimental, evidențiază necesitatea obținerii consensului prin teste îmbunătățite pentru nivelurile de vitamina D, care sunt disponibile în prezent.

Potrivit Institutului de Medicină, persoanele cu mai puțin de 20 nanograme de vitamina D pe mililitru de sânge sunt deficitare. Societatea Endocrine a stabilit un prag mai mare de 30 de nanograme. Nici o orientare nu este mai definitivă decât cealaltă în acest moment.

Recomandările, variabile

„Recomandările bazate pe studii anterioare care au folosit o serie de teste diferite pentru nivelurile de vitamina D persistă și, nu este surprinzător, ghidurile actuale variază”, a declarat autorul Sylvia Christakos, profesor la Rutgers New Jersey Medical School. „De exemplu, nu este clar dcă cele mai optime niveluri pentru vitamina D sunt aceleași pentru caucazieni, negri sau asiatici. Mai multe laboratoare implementează teste îmbunătățite și se depun eforturi pentru standardizarea rezultatelor din laboratoare diferite.”

Funcția principală a vitaminei D este de a ajuta organismul să absoarbă calciul. Deficiența poate provoca întârzierei în dezvoltarea sistemului osos și rahitism la copii și poate contribui la osteoporoză și risc crescut de fractură la adulți.

Suplimentele de vitamina D funcționează cel mai bine atunci când sunt luate cu calciu, pentru rahitism și pierderea osoasă, care apare odată cu înaintarea în vârstă. Persoanele în vârstă care au deficiență de vitamina D beneficiază de suplimentare ca protecție împotriva fracturii. Cu toate acestea, studiile nu au arătat că suplimentele sunt benefice ca protecție împotriva fracturii, dacă persoana în vârstă are deja suficientă vitamină.

Deși suplimentarea cu vitamina D s-a dovedit a reduce mortalitatea generală și unele studii sugerează că vitamina D ar putea fi benefică pentru funcția imunitară, cancerul și sănătatea cardiovasculară, un beneficiu constant al suplimentării cu vitamina D nu a fost încă demonstrat.

 

Sursa: AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel