Vitamina D, ce se întâmplă în organism când nu ai destulă

Deficiența de vitamina D poate afecta întregul organism, de la sistemul imunitar, piele, oase și multe altele.

Cum afectează deficitul de Vitamina D sistemul imunitar

Vitamina D este importantă în menținerea unui sistem imunitar puternic. Nutrienții amortizează răspunsul inflamator asociat cu boala si creste proteinele imune. În plus, persoanele cu un nivel scăzut de vitamina D sunt mai predispuse la tuse, răceli și infecții respiratorii. Copiii cu rahitism provocat de deficitul de vitamina D suferă mai multe infecții respiratorii față de cei care au suficientă vitamina D, potrivit Harvard T. H. Chan Scoala de Sănătate Publică.

Un aport adecvat de vitamina D este asociat cu reducerea infecțiilor virale prin întărirea răspunsului imun al organismului și contribuirea la reducerea inflamației, potrivit unui studiu din aprilie 2020, publicat în revista Nutrients.

Oasele

Veți vedea adesea vitamina D adăugată în suplimentele de calciu. Mai mult, producătorii de lapte din Statele Unite fortifică laptele (o băutură bogată în calciu) cu vitamina D. Există un motiv pentru acest amestec - sănătatea oaselor.

Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul, la toate vârstele, astfel încât obținerea unui aport adecvat de vitamina D și calciu, împreună, poate ajuta la prevenirea osteomalaciei (oaselor moi) și a osteoporozei (densitate minerală osoasă scăzută) odată cu înaintarea în vârstă, conform NIH.

Mușchii

Legătura dintre vitamina D și sănătatea oaselor este clară, dar cercetările indică faptul că și mușchii ar putea fi afectați și de nivelurile scăzute de vitamina D.

Slăbiciunea musculară a fost remarcată la persoanele cu rahitism și osteomalacie, conform cercetărilor din aprilie 2017 publicate în „Terapii avansate în boala musculo-scheletică". Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că nivelurile scăzute de vitamina D au fost asociate cu o reducere a masei musculare, care ar putea contribui la căderi și fracturi pe măsură ce îmbătrânești.

Articulații

Dacă aveți dureri articulare sau artrită reumatoidă, ar putea fi o idee bună să vă verificați nivelul de vitamina D.

Cercetările au constatat că persoanele cu artrită reumatoidă, de obicei, sunt deficitare în vitamina D, potrivit unui studiu din ianuarie 2018 publicat în Journal of Natural Science, Biology and Medicine.

Nu se știe încă dacă o afecțiune inflamatorie determină deficiența de vitamina D sau dacă deficiența de vitamina D contribuie la afecțiuni inflamatorii, potrivit unui studiu din ianuarie 2015 publicat în Dermatoendocrinologie.

De remarcat este faptul că cercetătorii au descoperit că în șase din cele opt studii randomizate controlate, suplimentarea cu vitamina D3 a redus markeri de inflamație.

Pielea

Deficitul de vitamina D poate juca un rol important și în sănătatea pielii.

Inflamația joacă un rol important în dezvoltarea acneei, iar nivelurile scăzute de vitamina D pot contribui la inflamație. De fapt, persoanele care au deficiență de vitamina D și acnee, care au adăugat un supliment de vitamina D la rutina lor zilnică, au observat o îmbunătățire a leziunilor inflamatorii, arată un studiu din august 2016 publicat în PLOS One.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel