Vitamina D și Omega-3 reduc riscul de deces prin cancer și cazurile de infarct

Vitamina D
Rezultatele celui mai mare studiu legat de vitamina D și omega-3, care vor fi prezentate mâine la Chicago, arată că vitamina reduce riscul de deces prin cancer, în timp ce uleiul de pește scade numărul cazurilor de infarct.

VITAL, cel mai mare și cel mai recent studiu legat de Vitamina D și Omega-3 are menirea de a afla dacă cele două substanțe pot preveni eficient cancerul sau bolile cardiovasculare, precum infarctul, responsabilite de cele mai multe decese la nivel mondial.

Rezultatele obținute până acum în studiu au fost mixte, dar arată efecte promițătoare, confirmate și de alte meta-analize publicate în ultima vreme. Rezultatele studiului de care vorbim – numit VITAL - vor fi prezentate în cadrul reuniunii anuale a Societății Nord Americane de Menopauză (The North American Menopause Society - NAMS) care începe mâine, la Chicago.

Ce face Omega-3

Aproape 26.000 de bărbați și femei din SUA au participat la studiul clinic VITAL la nivel național. După mai bine de cinci ani de studiu și tratament, rezultatele arată efecte promițătoare atât pentru uleiul de pește cât și pentru vitamina D.

De exemplu, în timp ce acizii grași Omega-3 (uleiul de pește) au determinat doar o reducere mică, dar nesemnificativă, al numărului evenimentelor cardiovasculare majore, ei au fost asociați cu reduceri semnificative ale atacurilor de cord (infarcturi).

Cel mai mare beneficiu de tratament a fost observat la persoanele cu un aport dietetic de pește sub media de cohortă de 1,5 porții pe săptămână, dar nu și la cele care mănâncă mai mult pește. În plus, afro-americanii par să aibă cele mai mari reduceri ale riscului de deces. Beneficiile pentru sănătatea inimii sunt acum confirmate, așa cum spuneam, și de alte meta-analize ale studiilor randomizate cu omega-3 realizate până în prezent.

Ce face vitamina D

În mod similar, administrarea de vitamina D nu a redus evenimentele majore date de bolile cardiovasculare sau incidența totală a cancerului, dar a fost asociată cu o reducere semnificativă statistic a mortalității totale datorate cancerului în rândul celor din studiu, pe o perioadă de cel puțin doi ani. Efectul vitaminei D în reducerea deceselor prin cancer este confirmat și de meta-analizele actualizate ale studiilor cu vitamina D de până în prezent.

„Modelul acestor descoperiri sugerează un echilibru complex al beneficiilor și al riscurilor pentru fiecare intervenție și subliniază necesitatea unei cercetări suplimentare pentru a determina care persoane pot cel mai probabil să obțină un beneficiu net din aceste suplimente și care nu", spune dr. JoAnn Manson, autor principal a studiului de la Brigham and Women Hospital, un spital-centru de cercetare afiliat al Harvard Medical School.

„Cu bolile de inimă și cancerul care reprezintă cele mai importante amenințări pentru sănătate pentru femei, este imperativ să continuăm să studiem viabilitatea opțiunilor care previn aceste boli și să ajutăm femeile să le supraviețuiască", spune dr. Stephanie Faubion, director medical al Societății Nord Americane de Menopauză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel