Vitamina D previne un efect secundar comun și devastator al imunoterapiei în cancer

Vitamina D administrată la pacienții care fac imunoterapie reduce drastic riscul de apariție a ujnui efect advers care duce, de obicei, la întreruperea tratamentului pentru cancer. 

Noile cercetări arată că administrarea suplimentelor de vitamina D poate ajuta la prevenirea unui efect secundar potențial grav al unei forme revoluționare de terapie anti-cancer. Rezultatele au fost publicate timpuriu online în jurnalul CANCER (link direct studiu), un jurnal revizuit de la egal la American Cancer Society (ACS).

Inhibitorii punctului de control imunitar ajută sistemul imunitar să recunoască și să lupte cu celulele canceroase și, deși aceste tratamente au ajutat mulți pacienți și au prelungit vieți, pot provoca reacții adverse, cum ar fi colita, o reacție inflamatorie la nivelul colonului. 

„Colita indusă de inhibitorul punctului de control imun poate limita utilizarea unor astfel de medicamente care salvează viața, ceea ce duce la întreruperea tratamentului. Deși este unul dintre cele mai frecvente și severe evenimente adverse ale imunoterapiei, există o lipsă de înțelegere a factorilor de risc care ar putea fi modificați pentru a preveni colita ”, a declarat dr Osama Rahma, de la Dana-Farber Cancer Institute și Școală Medicală Harvard, din Boston.

Reduce drastic riscul de a face colită

Dr. Rahma și colegii săi au realizat un studiu care a examinat dacă administrarea suplimentelor de vitamina D ar putea reduce riscul de colită la pacienții care primesc inhibitori ai punctului de control imunitar pentru a trata cancerul. Echipa a ales această strategie deoarece studiile anterioare au descoperit că vitamina D poate afecta sistemul imunitar în cazurile de tulburări autoimune și boli inflamatorii intestinale.

Studiul a inclus informații despre 213 pacienți cu melanom care au primit inhibitori ai punctului de control imun între anii 2011 și 2017. Treizeci și șapte (17%) dintre acești pacienți au dezvoltat colită. Șaizeci și șase de pacienți din studiu (31%) au luat suplimente de vitamina D înainte de începerea tratamentului cu inhibitori ai punctului de control imun.

Pacienții care au luat vitamina D au avut risc cu 65% mai mic de apariție a colitei, după ajustări pentru factorii care pot contribui. Aceste descoperiri au fost validate la un alt grup de 169 de pacienți, dintre care 49 (29%) au dezvoltat colită. În acest grup de validare, utilizarea vitaminei D a fost legată de un risc cu 54% mai mic de dezvoltare a colitei. 

„Rezultatele noastre privind o legătură între aportul de vitamina D și riscul redus de colită ar putea avea un impact asupra tratamentului, dacă rezultatele se validează în studiile viitoare”, a spus dr. Rahma. „Administrarea de suplimente cu vitamina D ar trebui testată în continuare pentru a determina dacă poate fi o abordare sigură, ușor accesibilă și rentabilă pentru prevenirea toxicității gastrointestinale a imunoterapiei și extinderea eficacității tratamentului cu inhibitor al punctului de control imun la pacienții cu cancer.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel