Vitamina D și uleiul de pește, ineficient în fibrilația atrială

Vitamina D
Vitamina D și uleiul de pește nu sunt eficiente împotriva fibrilației atriale, o dovedește un nou studiu pe această temă.

De zeci de ani, medicii au căutat o modalitate sigură de a preveni fibrilația atrială - un ritm cardiac anormal care poate fi fatal. Acum, un nou studiu de înaltă calitate a exclus două elemente despre care se credea că ar ajuta în reducerea fibrilației.  Este vorba despre vitamina D și suplimentele cu ulei de pește.
„Fibrilarea atrială este o afecțiune foarte frecventă și este greu de tratat”, a spus dr. Christine Albert, autorul principal al studiului și președintele Departamentului de Cardiologie din cadrul Institutului Inimii Smidt de la Cedars-Sinai. "Există aproximativ 33 de milioane de oameni în lume cu fibrilație atrială."
Fibrilația atrială nu este benignă, a explicat ea. Dar, dacă nu este tratată, poate duce la consecințe grave asupra sănătății, cum ar fi accident vascular cerebral, atacuri de cord, insuficiență cardiacă, demență și chiar moarte. Deși studiile timpurii, mai puțin fiabile, au sugerat că vitamina D și uleiul de pește ar putea ajuta, medicii au spus că acest nou studiu arată că nu fac diferența.

Veste bună, totuși

Medicii au spus că este o ușurare să vedem dovezi de înaltă calitate de acest fel, deoarece înseamnă că se pot concentra pe noile frontiere de cercetare și evită să prescrie pastile inutile pacienților lor.
Studiile anterioare au identificat o posibilă legătură între aceste suplimente și ratele de fibrilație atrială, dar nu a fost clar dacă aceste diferențe au fost cauzate de suplimentele în sine sau de un alt factor inexplicabil, cum ar fi alegerile stilului de viață.
Albert și echipa ei de cercetare au început un studiu masiv format din 25.000 de voluntari, care ar fi selectați aleator pentru a primi vitamina D, ulei de pește sau o pastilă placebo.
Dr. Erin Michos, directorul asociat de cardiologie preventivă la Centrul Ciccarone pentru Prevenirea Bolilor Cardiovasculare de la Centrul Medical al Universității Johns Hopkins, a declarat că studiul a primit laude la conferința American Heart Association din acest an, deoarece a fost un studiu de înaltă calitate care a inclus diverși voluntari. Aceasta înseamnă că rezultatele sunt aplicabile indiferent de rasă și sex.
„Au studiat vitamina D la 2000 UI pe zi comparativ cu placebo, simultan cu amdinistrarea de 840 de miligrame pe zi de omega-3 marine, față de placebo. Acesta a fost un studiu clinic randomizat și în orb, astfel încât participanții nu știau dacă iau un supliment sau placebo ", a spus Michos.

Studiu de înaltă calitate

Michos a spus că importanța unei reprezentări puternice a afro-americanilor în acest proces a fost esențială. Mulți au un nivel mai scăzut de vitamina D în sânge, ca urmare a pigmentării pielii mai întunecate, ceea ce duce la o absorbție slabă a luminii UVB, care este necesară pentru a crea vitamina D activă și pentru a-i utiliza beneficiile.
În plus, Michos a spus că femeile sunt frecvent subreprezentate în studiile cardiovasculare, ceea ce limitează de obicei înțelegerea medicilor dacă un medicament sau un tratament va funcționa la fel de bine la femei ca la bărbați.
Cercetătorii spun că adevăratele beneficii pentru sănătate ale suplimentelor sunt adesea supraevaluate. Sunt din ce în ce mai multe dovezi că suplimentele nu previn bolile cardiovasculare primare sau repetate. Un alt studiu nu a arătat niciun beneficiu în adăugarea suplimentelor marine de acizi grași polinesaturați n-3 pentru a preveni un al doilea atac de cord, notează abcnews.go.com.
Dar ceea ce s-a demonstrat, în mod repetat, este beneficiul dietei și al exercițiilor fizice în prevenirea sau, uneori, chiar inversarea unor afecțiuni precum fibrilația atrială.
„Avem tendința de a căuta nutrienții magici, astfel încât să nu trebuie să mâncăm alimente bune”, a spus Albert.
Albert a spus că cea mai eficientă prevenire este menținerea unei greutăți sănătoase, reducerea consumului de alcool la 1-2 băuturi pe zi și menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase.
Michos a fost de acord că un stil de viață sănătos și comportamentele alimentare pot preveni nu numai fibrilația atrială, ci și bolile cardiace în general.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel