Voluntarul brazilian din studiul pentru vaccinul COVID-19 făcut Oxford care a murit primise placebo
22 oct, 07:58
Studiul de fază clinică 3 pentru vaccinul contra COVID-19 realizat de cercetătorii de la Universitatea Oxford cu compania farmaceutică AstraZeneca continuă, întrucât voluntarul brazilian care a decedat primise de fapt placebo, nu vaccinul testat. 
de  Dana Lascu
Vaccin   FOTO: pixabay

Dr João Pedro R. Feitosa, medicul brazilian, în vârstă de 28 de ani, care era voluntar în studiul de față clinică 3 pentru vaccinul Oxford / AstraZeneca și care a murit de COVID-19, se afla în grupul de control care a primit placebo, așa că studiul va continua. Ziarul brazilian Globo și Bloomberg, citind surse din cadrul studiului, au confirmat informația.  

Totodată, Oxford și autoritatea braziliană de sănătate Anvisa au anunțat și ele că testele vor continua și că nu există probleme de siguranță. Universitatea Oxford a transmis că procesul va continua după moartea voluntarului, adăugând că o analiză independentă nu a dezvăluit probleme de siguranță.

„După o evaluare atentă a acestui caz în Brazilia, nu au existat îngrijorări cu privire la siguranța studiului clinic, iar revizuirea independentă, în plus față de regulatorul brazilian, a recomandat continuarea studiului", a declarat un purtător de cuvânt al universității, într-un comunicat citat de DailyMail Online

Universitatea din Sao Paulo, care coordonează studiile de fază 3 din Brazilia, a declarat că un comitet independent de examinare a recomandat, de asemenea, continuarea procesului.

„Totul se desfășoară așa cum era de așteptat, fără nicio evidență a complicațiilor grave legate de vaccin care să implice vreunul dintre voluntarii participanți”, au spus reprezentanții Universității.

Experții consideră că vaccinul Oxford / AstraZeneca ar putea fi primul disponibil contra COVID-19.

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?