Vreme rece, cardiaci: ce ar trebui să facă pentru a evita problemele de sănătate

Iarna
Vremea rece obligă inima să facă eforturi suplimentare, astfel că, cel puțin persoanele cu afecțiuni cardiace trebuie să aib o atenție sporită în acest sezon.

Vremea rece - mai ales când e vânt sau zăpadă - poate pune la încercare sistemul cardiovascular. Atunci când te aventurezi afară, vasele de sânge minuscule din degete și degetele de la picioare se strâmtează pentru a dirija sângele mai adânc în corp, păstrându organele vitale bine irigate și confortabile.

Pentru a depăși rezistența acestor vase îngustate, inima bate cu forță suplimentară, ceea ce face ca tensiunea arterială și ritmul cardiac să crească. Acest răspuns fiziologic normal nu este de obicei o problemă, în special pentru persoanele sănătoase.

Dar, uneori, vremea de iarnă îi pune în situații mai dificile pe cei care fac eforturi suplimentare pentru inimă, cum ar fi mersul rapid împotriva unui vânt puternic. „Orice efort brusc, puternic, pe vreme rece este de două ori mai mare pentru inimă dacă aveți boală coronariană", spune dr. Adolph M. Hutter, cardiolog la Cardiac Performance Program at Harvard-affiliated Massachusetts General Hospital. Persoanele ale căror artere cardiace sunt îngustate din cauza plăcii pot dezvolta dureri în piept sau la respirație din cauza fluxului sanguin redus către inimă, potrivit specialiștilor de la Harvard Medical School

Recomandare pentru perioada rece

De fapt, atacurile de cord sunt mai frecvente atunci când temperaturile scad sub limita înghețului, potrivit unui raport din 2018 publicat în JAMA Cardiology. Pentru studiu, cercetătorii au urmărit toate atacurile de cord care au avut loc în Suedia pe o perioadă de 16 ani, împreună cu datele de la stațiile meteo din apropierea zilei în care a avut loc un atac de cord. Incidența atacurilor de cord a crescut în tandem cu presiunea atmosferică mai scăzută, viteza mai mare a vântului și intervale mai scurte de soare. Dar temperatura aerului mai scăzută a avut efectul cel mai pronunțat.

Multe studii au găsit o legătură între lopătatul zăpezii și atacurile de cord. Un studiu din 2017 în Jurnalul Asociației Medicale Canadiene a documentat chiar un răspuns legat de doză: cu cât ninge mai mult, cu atât este mai mare incidența atacurilor de cord. Exercițiul superior al corpului cauzat de curățarea zăpezii la lopată pe vreme rece poate fi mai dificil decât alergarea pe o banda de alergare. Poate fi în regulă pentru cienva sănătos și în formă - dar periculos pentru cei cu afecțiuni cardiace.

Precauții pe timp rece pentru cardiaci

Dacă aveți risc sau aveți deja boli de inimă, e bine să fiți mai atenți la vreme rece.

„Mențineți o temperatură constantă a corpului. Îmbrăcați-vă cu haine călduroase, mănuși și pălărie înainte de a ieși afară. Îmbrăcați-vă în mai multe haine pe care le puteți da jos dacă vă încălziți prea tare. Supraîncălzirea poate duce la o scădere bruscă a temperaturii și potențial periculoasă al tensiunii arteriale.

Nu exagerați. Nu uitați că inima lucrează deja „ore suplimentare” pentru a compensa vremea rece. Dacă trebuie să eliminați un centimetru de zăpadă de pe pasarela dvs., acordați-vă timp și acordați atenție modului în care vă simțiți”, recomandă Dr. Hutter. „Cu toate acestea, aruncarea unei grămezi mari de zăpadă grea nu este o idee bună”, spune el.

Vaccinați-vă contra gripei. Infecția cu virusul gripei sezoniere poate declanșa un atac de cord la persoanele aflate deja în pericol de boli de inimă. Gripa provoacă febră, ceea ce îți face inima să bată mai repede. De asemenea, poate provoca deshidratare, ceea ce poate reduce tensiunea arterială și poate reduce aportul de oxigen al inimii.

Completați-vă medicamentele pe care le luați în mod obișnuit. Vremea rece poate îngreuna accesul la farmacie pentru a ridica o rețetă, așa că asigurați-vă că nu lăsați să vi se termine medicamentele pentru afecțiunile cardiace.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel