Ziua Mondială a Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice. Specialiști: în scurt tip va deveni a treia cauză de deces în lume

Boli pulmonare
Societatea Română de Pneumologie demarează, pe 18 noiembrie, chiar de Ziua Mondială a Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice, o nouă campanie de informare și educare a publicului larg cu privire la importanța depistării precoce a tuturor afecțiunilor legate de patologia pulmonară.

”Avem grija de sănătatea plămânilor dumneavoastră” este sloganul sub care se desfășoară anul acesta campania, online din cauza pandemiei, Societății Române de Pneumologie, lansată chiar de Ziua Mondială a Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice (BPOC), miercuri, 18 noiembrie.

BPOC, denumită și boala cu mai multe fețe, afectează, pe rând, toate organele. Variază de la bronșită până la emfizem pulmonar. Mai mult de jumătate dintre pacienții care suferă de BPOC nici nu știu că sunt bolnavi, dat fiind faptul că simptomele ei timpurii pot fi ușor confundate cu efectele fumatului excesiv sau cu cele ale înaintării în vârstă (tuse, producție cronică de spută, senzație de sufocare, oboseală). Cel mai des întâlnit factor de risc este fumatul, însă boala poate fi cauzată și de expunerea îndelungată la pulberile industriale, noxele chimice, fumul produs de arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd). Experții preconizează că, într-un interval relativ scurt de timp, BPOC va deveni a treia cauză de deces din lume, depășind alte afecțiuni precum diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială.

”Pneumonia este o afecțiune inflamatorie ce poate evolua cu forme grave atât pentru cei mici, cât și pentru adulți. Anual sunt raportate peste 4 milioane decese datorate acestei afecțiuni, conform statisticilor OMS. Cei mai afectați de pneumonie sunt copiii, vârstnicii și persoanele cu diverse afecțiuni cronice (afecțiuni cardiace, BPOC, diabet zaharat etc. Tratăm pneumoniile, dar le putem și preveni! Vaccinarea antipneumococică dar și vaccinarea antigripală efectuate la timp sunt cele mai eficiente metode de prevenție, cu atât mai mult în această perioadă de pandemie. Vaccinăm și salvăm vieți. Vaccinării i se alătură, ca măsuri de prevenție, igiena corespunzătoarea a mâinilor, reducerea poluării aerului, alimentarea la sân a nou-născutului” precizează prof. dr. Roxana Maria Nemeș, președintele Societății Române de Pneumologie 2020-2024, potrivit unui comunicat.

Campania de informare se va desfășura exclusiv online, din cauza contextului pandemic actual generat de COVID-19. Astfel, până la finalul acestei luni, vor fi realizate mesaje video de conștientizare a impactului bolilor respiratorii asupra calității vieții, mesaje ce vor fi difuzate atât pe site-ul și pagina Facebook a Societății Române de Pneumologie, pe  pe pagina www.desprebpoc.ro, cât și pe pagina Facebook și canalul YouTube ale Pacientul 2.0, așa încât informațiile să ajungă la cât mai multe persoane.

”Fumatul rămâne eternul factor de risc sau cauzal pentru o multitudine de afecțiuni respiratorii dar și pentru multe alte boli aparținând altor specialități. În contextul pandemiei actuale, fumătorul care se confruntă cu problemele induse de COVID 19 fumează mai mult, are mai puțin acces la serviciile de consiliere iar afecțiunile respiratorii induse sau întreținute de tabagism nu-i mai par așa accesibile și nici prioritare ca solicitare. Și totuși, efectele induse de tutun rămân, se potențează în timp, și lor li se alătură și celălalte consecințe ale unor oferte așa zise «sănătoase» din partea industriei tutunului precum tutunul încălzit sau țigara electronică. Și totuși, să nu uităm că masca - un element de maximă protecție individuală - și gesturile pe care le presupune fumatul sensibilizează fumătorii și induce un risc suplimentar de infectare cu COVID 19”, a declarat prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Secțiunii de Somnologie a Societății Române de Pneumologie.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel